Viteza de incarcare a unui site este unul dintre factorii foarte importanti pentru vizitatorii unui site dar si unul dintre factorii care pot influenta prezenta paginilor in motoarele de cautare. Un site rapid, cu pagini care se incarca „la clic” este visul oricarui proprietar de site.

Cum marim viteza unui site?

Pai in primul rand viteza depinde de serverul care gazduieste site-ul. Depinde de numarul de siteuri prezente pe acel server si de traficul de pe acele siteuri. In zilele noastre aceasta problema se rezolva rapid prin achizitionarea unui VPS. Nu o sa vorbim mai multe aici despre asta pentru ca nu acesta este subiectul acestui articol.

In al doilea rand depinde de programul care genereaza paginile. Nici despre asta nu o sa vorbim pentru ca platforma WordPress e o platforma stabila chiar daca nu exceleaza la capitolul viteza.

In al treilea rand viteza unui site depinde de sistemul de cache pe care il are implementat. Cu un sistem de cache poti avea un site foarte rapid chiar daca primele doua elemente enumerate mai sus nu sunt de cea mai buna „calitate”.

Ce este sistemul de cache?

Pai trebuie sa va ganditi ca fiecare pagina servita fiecarui vizitator trebuie calculata inainte ca aceasta sa fie disponibila vizitatorului. Asta inseamna timp de procesare. Sistemul de cache practic „tine minte” acest calcul si scrie rezultatul final, mai apoi servind doar rezultatul final vizitatorului. Astfel se creaza pagini statice care reduc semnificativ viteza de incarcare a site-ului.

Cum functioneaza sistemul de cache in general si pentru WordPress in particular?

Vizitatorul trimite o cerere catre site-ul WordPress. Site-ul WordPress are doua posibilitati: sa serveasca o pagina statica daca aceasta a fost generata anterior sau sa calculeze pagina prin intermediul PHP care intreaba baza de date MySQL. Daca face calculul, sistemul de cache il stocheaza sub forma unui fisier sau intr-o baza de date. Mai apoi poate servi copia direct fara sa mai efectueze calculele.

sistem de cache pentru wordpress

sistem de cache pentru wordpress

 

Sistemul de cache poate fi foarte util si din cauza ca in zilele noastre tot mai multi roboti acceseaza site-ul la viteze foarte mari ceea ce poate duce la o incarcare greoaie a paginilor sau chiar la intreruperea site-ului. Pentru clientii nostrii avem activate protectiile oferite de Cloudflare. Toate site-urile construite de noi beneficiaza de protectie activa din partea Cloudflare.

Pentru sistemul de cache pentru WordPress noi folosim W3 Total Cache. Probabil cel mai bun, daca este sa ne luam dupa popularitatea acestuia.

Exemplu:

Un site WordPress nou, cu cateva module instalate, in Google PageSpeed nu obtine niciodata un scor mai mare de 50 de puncte. Configurarea unui sistem de cache face ca pagina sa sara lejer de 70 de puncte. Pentru clientul nostru Conesilv am obtinut un scor de 76 de puncte pornind de la 45. Sistemul de cache a adus o crestere a scorului de 31 de puncte, respectiv 69%.

In acest articol am incercat sa explicam pe intelesul tuturor despre avantajele folosirii unui sistem de cache. Noi folosim sisteme personalizate pentru Afacerist.ro si BizHouse.uk bazate pe serverele REDIS dar asta este alta discutie pe care o vom aborda in articolele noastre viitoare. Nu uitati sa ne urmariti pe FB si Twitter.