Ca urmare a scandalurilor care au dus la scaderea actiunilor la bursa, Facebook a inceput sa utilizeze algoritmi Machine Learning pentru a depista conturile false care ajuta la raspandirea stirilor false.

Facebook are o problema cu acest fenomen care este destul de vizibil si in Romania. Zilnic imi apar in News Feed o gramada de astfel de stiri de la diverse publicatii online. Cum stau lucrurile cu aceste stiri false? Pai fenomenul a luat amploare atunci cand Facebook a creat grupurile si a lasat posibilitatea ca o persoana sa adauge alta persoana intr-un grup fara acordul acesteia. Incepand din acel moment, in opinia mea, Facebook a incetat sa mai fie Face Book.

Cum se raspandesc aceste stiri false

Exista in acest moment grupuri in Romania care au sute de mii de membri in care sunt conturi care sunt create doar cu scopul de a raspandi aceste stiri false. Reteta e simpla! In doar o zi se poate crea o retea care poate ajunge la zeci de mii de utilizatori Facebook din prima zi. Se instaleaza un site WP, se publica cateva articole, se fac cateva conturi false de FB care se inscriu in cateva grupuri. E extrem de simplu pentru o persona interesata.

Zilele trecute Gabriel Liiceanu zicea ca in Romania 40% din populatie este reprezentata de analfabeti functionali. Acesti oameni au Facebook de cativa ani. Impactul unei campanii de stiri false este extrem de mare intr-o astfel de societate. Unele dintre aceste pagini le gasiti aici si ar trebui sa va feriti de ele. Paginile sunt mult mai multe si apar in fiecare zi altele.

Problema Facebook este reprezentata de conturile false care raspandesc aceste stiri pe grupuri. Desi le poti bloca, in fiecare zi apar alte conturi false care raspandesc aceste stiri pe aceleasi grupuri. Poti parasi grupurile dar ce te faci atunci cand chiar vrei sa fii in acele grupuri? Pai … nu prea poti face nimic decat sa tot dai block. Pana atunci sa speram ca Mark  Zuckerberg va gasi o solutie cu ajutorul algoritmilor Machine Learning.